4ο Σχολείο Επιχειρηματικότητας | Ιούνιος 2019
Γνωριμία με το επιχειρείν για νέους που συμμετείχαν στο Teen Business School
Το 4ο Θερινό Σχολείο Νεανικής Επιχειρηματικότητας ολοκληρώθηκε το Σάββατο 29 Ιουνίου. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 39 μαθητές και μαθήτριες απ’ όλες τις τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι, όπως προκύπτει από τις ηλεκτρονικές αξιολογήσεις και τα σχόλιά τους, έμειναν ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι από τη φετινή διοργάνωση.
Τις τρεις πρώτες ημέρες του προγράμματος, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν διαλέξεις από τους καθηγητές σε θέματα όπως η “Επιλογή καριέρας και ο δρόμος της επιχειρηματικότητας” και “Οι λειτουργίες μιας επιχείρησης”, κατά τις οποίες γνώρισαν τα απαραίτητα χαρακτηριστικά ενός επιχειρηματία και τον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης των επιχειρήσεων.
Έπειτα, έχοντας μια εικόνα για το μοντέρνο επιχειρείν, επισκέφθηκαν πρώτα την εταιρία Cavazos Θες3D, όπου ενημερώθηκαν για την ιστορία, τις ιδιαιτερότητες και τον τρόπο λειτουργίας της συγκεκριμένης επιχείρησης και στην συνέχεια την προθερμοκοιτίδα OK!Thess, όπου ενημερώθηκαν για τον εν λόγω οργανισμό και το πώς αυτός μπορεί να βοηθήσει φιλόδοξους νέους και νέες στην αξιολόγηση και στην ανάπτυξη μιας επιχειρηματικής ιδέας τους.
Κατά τις δύο τελευταίες ημέρες του προγράμματος, στελέχη με μακρόχρονη εμπειρία πάνω σε θέματα επιχειρηματικότητας αλλά και επαγγελματικού προσανατολισμού πραγματοποίησαν ομιλίες, συζήτησαν με τους μαθητές και απάντησαν στις ερωτήσεις τους. Ακολούθησε η τελετή λήξης, με την απονομή των βεβαιώσεων παρακολούθησης, κατά τη διάρκεια της οποίας τα παιδιά έκαναν τα δικά τους σχόλια για το πρόγραμμα που παρακολούθησαν, αλλά και την … έκπληξη του φινάλε.
Τέλος, για πρώτη φορά φέτος, μετά τη λήξη του κανονικού προγράμματος του θερινού σχολείου, οργανώθηκε το ομαδικό παιχνίδι «ThEscape», όπου οι συμμετέχοντες εξερεύνησαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης με σκοπό τη συλλογή στοιχείων για την επίλυση γρίφων, μαθαίνοντας παράλληλα για την ιστορία της επιχειρηματικότητας στην πόλη. Το παιχνίδι έπαιξαν τη Δευτέρα 1 Ιουλίου, τα περισσότερα από τα παιδιά του προγράμματος.
Το πρόγραμμα διοργανώνεται κάθε χρόνο από το εργαστήριο ISEB του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος είναι ο Καθηγητής Γιάννης Νικολαΐδης.
Πραγματοποιήθηκε δε, με τη σημαντικότατη υποστήριξη του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια», αλλά και των Εκδόσεων Κριτική, της Employ – Σύμβουλοι Εκπαίδευσης και Σταδιοδρομίας, της Coca-Cola Τρία Έψιλον, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος (ΣΕΠΒΕ).